Śląskie szplitry

4.38 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śląskie, szybkie ciasteczka do kawy lub herbaty - zawsze się udają :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    25 dag masło
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki gęstej śmietany
    30 dag marmolady
Wystaw ocenę:

4.38 (167 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciastka Marmolady

Śląskie szplitry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, masło, żółtko, śmietanę oraz cukier waniliowy szybko zagnieść i chłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.
  • 2. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat kłaść 1 łyżeczkę marmolady, a następnie skleić po przekątnej.
  • 3. Szplitry piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C, wystudzić i polukrować lub oprószyć cukrem pudrem – według uznania.

Porady

Ciasto na szplitry można przygotować nawet dzień wcześniej - ciasteczka będą wówczas bardziej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Mąka pszenna Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować