Świąteczna kasza jaglana z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kasza jaglana z dodatkiem słodkich bakalii, miodu i korzennych przypraw to pyszny i zdrowy deser w sam raz na święta. Taką wersję przygotowałam specjalnie dla mojego synka - jego porcja zniknęła w mgnieniu oka.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1. 200 g kaszy jaglanej
    2. 2 jabłka
    3. 100 g rodzynek
    4. 80 g suszonej żurawiny
    5. 80 g suszonych śliwek
    6. 2 łyżki miodu
    7. 3-4 łyżeczki cynamonu
    8. pół łyżeczki kardamonu
    9. pół łyżeczki mielonego imbiru
    10. łyżka masła
    11. pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna kasza jaglana z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, następnie kaszę zalewamy około 400 ml gorącej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy kaszę na ciepłym palniku około 5 minut. Następnie, jeżeli kasza jest już gotowa, a nie wchłonęła całej wody, osączamy ją na sitku.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu.
  • 3. Żurawinę i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie osączamy na sitku i siekamy je nożem. Suszone śliwki kroimy w kostkę.
  • 4. Do ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej dodajemy łyżkę masła, 2 łyżki miodu, posiekane bakalie oraz jabłkowy mus i przyprawy (cynamon, kardamon, imbir) i wszystko delikatnie mieszamy.
  • 5. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekamy około 10-15 minut. Kaszę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować