Kasza jaglana z dodatkiem słodkich bakalii, miodu i korzennych przypraw to pyszny i zdrowy deser w sam raz na święta. Taką wersję przygotowałam specjalnie dla mojego synka - jego porcja zniknęła w mgnieniu oka.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1. 200 g kaszy jaglanej
2. 2 jabłka
3. 100 g rodzynek
4. 80 g suszonej żurawiny
5. 80 g suszonych śliwek
6. 2 łyżki miodu
7. 3-4 łyżeczki cynamonu
8. pół łyżeczki kardamonu
9. pół łyżeczki mielonego imbiru
10. łyżka masła
11. pół łyżeczki soli
Świąteczna kasza jaglana z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, następnie kaszę zalewamy około 400 ml gorącej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy kaszę na ciepłym palniku około 5 minut. Następnie, jeżeli kasza jest już gotowa, a nie wchłonęła całej wody, osączamy ją na sitku.
2.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu.
3.Żurawinę i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie osączamy na sitku i siekamy je nożem. Suszone śliwki kroimy w kostkę.
4.Do ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej dodajemy łyżkę masła, 2 łyżki miodu, posiekane bakalie oraz jabłkowy mus i przyprawy (cynamon, kardamon, imbir) i wszystko delikatnie mieszamy.
5.Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekamy około 10-15 minut. Kaszę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze