Wigilijna kasza jaglana

4.51 (174 ocen)

To pyszna i zdrowa propozycja wigilijnego dania. Takie połączenie kaszy i bakalii nie ma sobie równych. Polecam podać potrawę jako zamiennik innych słodkich dań - np. klusek z makiem!

Składniki:

  • Składniki na 6 duże porcje:
    • 300 gram bakalii ( u mnie rodzynki złota, morele, żurawina, daktyle i śliwka kalifornijska),
    • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
    • 3 szklanki wody,
    • ¾ łyżeczki cynamonu,
    • 1/3 łyżeczki kardamonu,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 łyżka miodu do smaku,
    • szczypta soli,
    Dodatkowo:
    • filiżanka,
    • tłuszcz do wysmarowania filiżanki
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wigilijna kasza jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane bakalie 1. Bakalie kroimy na mniejsze części (żurawina i rodzynki może pozostać w całości). Mieszamy je ze sobą.
  • woda z przyprawami 2. W garnku podgrzewamy wodę. Dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon oraz masło.
  • gotowanie kaszy 3. Gdy tłuszcz się rozpuści a woda będzie się gotować wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy ją na małym ogniu.
  • dodanie bakali 4. . W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Pod koniec danie doprawiamy do smaku miodem.
  • nadanie kształtu 5. „Zgrabną”-nie za dużą, nie za małą filiżankę smarujemy w środku delikatnie tłuszczem. Napełniamy ją kaszą i sprawnym ruchem odwracamy na przygotowane talerze. Czynność powtarzamy to momentu wykorzystania całej ugotowanej kaszy. W ten sposób nadajemy jej ładny kształt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować