To pyszna i zdrowa propozycja wigilijnego dania. Takie połączenie kaszy i bakalii nie ma sobie równych. Polecam podać potrawę jako zamiennik innych słodkich dań - np. klusek z makiem!
Składniki:
Składniki na 6 duże porcje:
• 300 gram bakalii ( u mnie rodzynki złota, morele, żurawina, daktyle i śliwka kalifornijska),
• 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
• 3 szklanki wody,
• ¾ łyżeczki cynamonu,
• 1/3 łyżeczki kardamonu,
• 1 łyżka masła,
• 1 łyżka miodu do smaku,
• szczypta soli,
Dodatkowo:
• filiżanka,
• tłuszcz do wysmarowania filiżanki
Wigilijna kasza jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie kroimy na mniejsze części (żurawina i rodzynki może pozostać w całości). Mieszamy je ze sobą.
2.W garnku podgrzewamy wodę. Dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon oraz masło.
3.Gdy tłuszcz się rozpuści a woda będzie się gotować wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy ją na małym ogniu.
4.. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Pod koniec danie doprawiamy do smaku miodem.
5.„Zgrabną”-nie za dużą, nie za małą filiżankę smarujemy w środku delikatnie tłuszczem. Napełniamy ją kaszą i sprawnym ruchem odwracamy na przygotowane talerze. Czynność powtarzamy to momentu wykorzystania całej ugotowanej kaszy. W ten sposób nadajemy jej ładny kształt.
Komentarze