Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

4.5 (159 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i zdrowe danie, które w wielu domach serwowane jest na Wigilię. Ja jestem zdania, że z powodzeniem można ją przygotować na co dzień jako zdrowe śniadanie lub podwieczorek.
Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku.
Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej prażonej
    2 szkl mleka
    200 g suszonych śliwek bez pestek
    1 łyżka masła
    4-5 łyżek miodu do smaku
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z masłem i miodem, wsypać kaszę. Gotować, często mieszając, do czasu aż mleko zupełnie się wchłonie. Do gorącej kaszy dodać pokrojone w paseczki śliwki, cynamon i wymieszać.
    Można podawać na ciepło lub na zimno z kleksem jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować