Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bakaliami

4.49 (182 ocen)

  • 25 min

Pyszne danie dla wielbicieli kaszy jaglanej na słodko

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    1 szklanka wody
    1 i ¼ szklanki mleka
    szczypta soli
    2 duże jabłka
    4 łyżki wiórków kokosowych
    ½ łyżeczki cynamonu
    3 łyżki miodu
    1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich + parę do ozdoby
    1 łyżka pokrojonych daktyli
    1 łyżka rodzynek
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody i 1 szklance mleka z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec gotowania dolewamy ¼ szklanki mleka. Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki, miód, cynamon i bakalie. Kaszę mieszamy i dzielimy na pół.
  • 2. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wykładamy jedną część kaszy, układamy obrane i pokrojone na plasterki jabłka, posypujemy je odrobiną cynamonu i przykrywamy drugą połową kaszy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ºC. Ozdabiamy orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować