Czekoladowo-pomarańczowy deser

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Deser dla miłośników czekolady, czyli deser brownie z pomarańczowym kremem. Bardzo łatwy do wykonania, a jednocześnie bardzo ładnie prezentuje się na słodkim stole.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    1) 220 g mąki pszennej
    2) 200 g masła
    3) 3 jajka
    4) 130 g cukru
    5) 150 g gorzkiej czekolady
    6) 90 g mlecznej czekolady
    Krem pomarańczowy
    1) 150 ml soku pomarańczowego
    2) 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
    3) 2 łyżki soku z cytryny
    4) 2 jajka
    5) 2 żółtka
    6) 60 g cukru
    7) 100 g masła
    8) szczypta goździków lub korzennej przyprawy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Czekoladowo-pomarańczowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto
    1) W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż składniki się roztopią. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
    2) Do miski przekładamy jajka i cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną masę czekoladową i wszystko mieszamy do połączenia składników.
    3) Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki o wymiarach (u mnie 25x30 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Przygotowujemy krem (orange curd)
    1) W garnuszku umieszczamy sok pomarańczowy, sok z cytryny, rozkłócone jajka i żółtka oraz cukier i masło i podgrzewamy cały czas mieszając. Opcjonalnie dodajemy Masę podgrzewamy aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy startą skórkę pomarańczową. Może to trwać 20 minut (albo trochę dłużej lub trochę krócej – ale warto ;)
    2) Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • 3. Deserki
    1) Upieczone ciasto łamiemy lub kroimy na małe kawałki, umieszczamy w pojemniczkach do deserów, następnie układamy warstwę kremu pomarańczowego i na wierzch trochę czekoladowego ciasta.

Porady

Gdyby orange curd się zwarzył (masło oddzieliło się od reszty), wtedy gdy będzie ostudzony, trzeba zmiksować go blenderem i uratujemy sytuację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze Kakao Masło Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować