Mięciutki miodownik z kremem z kaszy manny, pyszne ciasto na święta

3.57 (789 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-ciasto miodownik z kremem z kaszy manny, z polewą czekoladową, powidłami. Ciasto wychodzi mięciutkie i nie musi leżakować. Wygląda pięknie i rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***blaszka ok 25x35cm***

    **szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY

    -3 szklanki mąki pszennej tortowej

    -4 całe jajka

    -3/4 szklanki cukru

    -5 łyzek miodu

    -2 łyżeczki sody-płaskie

    -125 g margaryny lub masła



    KREM

    -1200ml mleka

    -3/4 szkl cukru

    -12 łyżek kaszy manny

    -250g masła



    POLEWA

    -100g czekolady mlecznej

    -ok 20g masła

    -ok 4 łyżki mleka



    DODATKOWO

    -orzechy do posypania

    -kilka łyżek powideł
Wystaw ocenę:

3.57 (789 ocen)

Zobacz również:

Miodownik

Mięciutki miodownik z kremem z kaszy manny, pyszne ciasto na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli ugotować kaszę mannę.

    do garnka dajemy 12 kopiastych łyżek kaszy manny, 3/4 szkl cukru oraz 1200ml mleka, dokładnie mieszamy i gotujemy. Trzeba mieszać żeby się nie przypaliło. Gotujemy do zgęstnienia. Pamiętajcie, że gdy kasza manna ostygnie zrobi się gęsta.



    Kaszę mannę studzimy. Polecam przykryć ją jakąś folią żeby nie zrobił się kożuch.



    Teraz przechodzimy do miodowych spodów.

    Składniki na spody dajemy do miski, i zagniatamy ciasto. (masło lub margaryna powinno być miękkie) Możemy też to zrobić za pomocą robota z hakiem.







    Następnie blat posypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę ciasto.

    Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jak macie wagę kuchenną polecam jej użyć, jak nie podzielcie ciasto na oko.





    Następnie pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (podczas pieczenia pierwszej części pozostałe dajemy do lodówki

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 12 minut, ważne by nie piec zbyt długo. Spody mają się zezłocić.

    Tak postępujemy z całym ciastem, mamy mieć 4 spody.

    Upieczone spody studzimy.

    Do miski dajemy 250g masła w temp pokojowej i ucieramy na masę. Następnie stopniowo dodajemy studzoną kaszę mannę-wszystko dokładnie miksujemy.
    Kremem przekładamy nasze upieczone spody miodowe.

    Jeśli macie wagę kuchenną polecam z niej skorzystać i podzielić krem na 3 równe części
    Ostatni czwarty spód odwracamy tak by jego spód był u góry, wtedy góra ciasta będzie równiutka.

    Następnie górę ciasta smarujemy cienką warstwą kaskowych powideł.

    Do miski dajemy składniki na polewę. Wstawiamy na 1 minutę do mikrofali lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
    Dokładnie mieszamy i polewamy ciasto. Na koniec posypujemy je orzechami.

    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Czekolada mleczna Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować