Tarta z kremem cynamonowym i powidłami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dla mnie ta tarta to smak zimy, czyli cynamonowy krem i powidła śliwkowe na kruchym spodzie. Pyszne, łatwe do przygotowania i efektowne ciasto.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód ciasta:
    1) 160 g mąki pszennej
    2) 130 g zimnego masła
    3) 1 żółtko
    4) 2-3 łyżki zimnej wody
    5) 2 łyżki cukru
    6) szczypta soli

    Krem cynamonowy
    1) 150 g serka mascarpone
    2) 100 ml śmietanki 36% lub 30%
    3) 1-2 łyżeczki cynamonu
    4) 1-2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1) Powidła śliwkowe
    2) Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tarta na słodko

Tarta z kremem cynamonowym i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty (35x11 cm) wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy na nie obciążenie np. suchą fasolę, ryż albo specjalne kulki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do ostudzenia.
  • 2. Przygotowujemy krem:
    W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone i śmietankę oraz cynamon i cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • 3. Spód tarty smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy krem. Wierzch posypujemy cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczową lub innymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Cynamon Powidła śliwkowe Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować