Tarta z kremem cynamonowym i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty (35x11 cm) wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy na nie obciążenie np. suchą fasolę, ryż albo specjalne kulki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do ostudzenia.
2.Przygotowujemy krem:
W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone i śmietankę oraz cynamon i cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
3.Spód tarty smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy krem. Wierzch posypujemy cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczową lub innymi owocami.
Komentarze