REKLAMA

lekki puszysty sernik z wiaderka

wyświetlono: 811474 | dodany do książki kucharskiej: 41 | polecenia: 4

ciasto lekkie i puszyste jak chmurka

opublikowany: 03.09.2015
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • CIASTO przepis na dużą blaszkę około 22x35cm
    -3/4 kostki margaryny
    -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka mąki pszennej tortowej
    -3 łyżki cukru

    MASA SEROWA

    -1 kg sera z wiaderka
    -3/4 szkl oliwy z oliwek
    -3 budynie śmietankowe po 40g
    -1 1/2 szkl mleka
    -1 cukier waniliowy
    -6 żółtek (białka odkładamy)

    PIANA
    -białka
    1,5 szkl cukru
Ocena:

(średnia 3.92 z 424 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą.
    Wykładamy ciasto.
  • 2. Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie miksujemy.
  • . 3. Piana

    Białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej)
    Miksujemy do rozpuszczenia cukru,

    Pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy-delikatnie.

    Wylewamy na ciasto.

    Sernik pieczemy około 45-50 minut w temp 170 stopni.

    WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY Go

Notka redakcyjna

Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz więcej przepisów na serniki!

Porady

WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Lekki puszysty sernik  Katriny Dodane przez: joanna30
Lekki puszysty sernik wg KatrinyM24 Dodane przez: Jagodowe_ciastko
Lekki puszysty sernik wg KatrinyM24 Dodane przez: Jagodowe_ciastko
Sernik Dodane przez: kuchnia ani


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: darianka89 darianka89

Lekki puszysty sernik

Uwielbiam to ciasto robić ze swoim chrześniakiem zawsze mi pomaga dodawać składniki.

kategoria: Desery opublikowany: 08.09.2012 | wyświetlono: 1585 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE