Letni obiad z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika a owoce witamin.
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
sól
250kg truskawek
1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców)
Skórka starta z ½ cytryny
0,5 szklanki wody
łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
gałązka świeżego rozmarynu
Truskawkowa kasza jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy goryczkę. Gotujemy w mleku z dodatkiem soli aż kasza wchłonie cały płyn często mieszając. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty a kasza będzie nadal twarda dolejmy nieco mleka. W czasie gdy gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte, odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn. Ugotowaną kaszę nakładamy na talerze i polewamy frużeliną truskawkową. Dekorujemy gałązką rozmarynu.
Komentarze