Lekko ostre, wyraziste śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów i czerwonej papryki sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Z powodzeniem mogą pełnić funkcje pysznej przystawki.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400g filetów śledziowych a'la matias
250g suszonych pomidorów w oleju
łyżka octu winnego
½ strąka czerwonej papryki
2 łyżeczki harrisy
jedna duża lub dwie małe czerwone cebule
marynowany zielony pieprz
natka pietruszki do posypania
Śledzie pomidorowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w dość duże kawałki suszone pomidory, paski czerwonej papryki, ocet winny, harissę i marynowany zielony pieprz. Wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów.
Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Komentarze