Śledzie pomidorowo-paprykowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekko ostre, wyraziste śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów i czerwonej papryki sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Z powodzeniem mogą pełnić funkcje pysznej przystawki.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g filetów śledziowych a'la matias
    250g suszonych pomidorów w oleju
    łyżka octu winnego
    ½ strąka czerwonej papryki
    2 łyżeczki harrisy
    jedna duża lub dwie małe czerwone cebule
    marynowany zielony pieprz
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledzie pomidorowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w dość duże kawałki suszone pomidory, paski czerwonej papryki, ocet winny, harissę i marynowany zielony pieprz. Wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów.
    Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować