REKLAMA

Śledzie pomidorowo- śliwkowe

wyświetlono: 647 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Śledzie to obowiązkowe danie na świątecznym stole. Co roku pewno większość z nas zadaje sobie pytanie- jak je podać ? Te słodko - pikantne śledziki powstają prosto i szybko. Do tego fajnie smakują, więc polecam.
Jeśli nie przepadamy za wędzoną śliwką możemy użyć kalifornijskiej.

opublikowany: 29.01.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 cebule,
    • 3 szklanki przecieru pomidorowego,
    • Około 15 śliwek wędzonych,
    • Łyżeczka majeranku,
    • 1 płaska łyżeczka curry,
    • Ok 6 ziarenek ziela angielskiego,
    • 6 całych goździków,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    • Szczypta cynamonu,
    • Olej,
    • Ok 450 gram filetów śledziowych typu matias,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • moczenie 1. Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki.
  • przysmażanie cebuli 2. Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju do momentu jak stanie się szklista. Do miękkiej dodajemy majeranek oraz curry.
  • dodanie przecieru 3. Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym (u mnie domowej roboty) oraz dodajemy ziele angielskie oraz goździki. Cebulę podgrzewamy do momentu zredukowani płynu.
  • dodanie śliw 4. Pod koniec dodajemy do niej przekrojone na połowę śliwy.
  • łączenie  składników 5. Otrzymany sos doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cynamonem, solą i pieprzem. Gotowy zdejmujemy z ognia. Po lekkim przestudzeniu sos łączymy z śledziami. Całość przekładamy do słoika i studzimy. Przechowujemy w lodówce.
    Przed podaniem śledzie dekorujemy zieleniną.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Śledzie gajowego

Moje świąteczne śledzie.

kategoria: Przystawki opublikowany: 29.11.2015 | wyświetlono: 10158 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 3

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE