Filety śledziowe w sosie paprykowym z dodatkiem pieczarek i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów. Świetna propozycja na zakąskę, ale i też pożywna kolację. Potrawa idealna na świąteczne menu.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
8 filetów śledziowych a la matjas (łącznie ok. 600 g)
Sos:
1 zielona papryka (175 g)
1 żółta papryka (150 g)
210 g oczyszczonych pieczarek
1 obrana biała cebula (100 g)
4 obrane ząbki czosnku
40 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy lub oleju
300 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
½ szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka całej gorczycy białej
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Paprykowe śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w niezbyt długie paski, pieczarki – na małe cząstki, cebulę - w ćwierćplastry, czosnek i suszone pomidory posiekać. Do garnka włożyć rozdrobnione składniki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, uprażoną w suchym rondelku gorczycę, paprykę w proszku, nasiona kozieradki, kardamon, cukier, oliwę, bulion i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Dołożyć koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze 5 min, a następnie wystudzić. Zawartość garnka wymieszać z natką pietruszki i jogurtem. Dodać pokrojone na małe kawałki śledzie i ponownie wymieszać. Na końcu potrawę doprawić solą oraz pieprzem.
Komentarze