Śledzie sułtańskie

2 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych (około 400 g)
    3 łyżki octu 10%
    80 g rodzynek
    2 cebule
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    3 listki laurowe
    2-4 ziela angielskie
    świeżo zmielony czarny pieprz
    pieprz cayenne do smaku
    300 ml domowego przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przystawki

Śledzie sułtańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w mleku przez około 1h. W tym czasie zmienić raz mleko. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
    Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić.
    Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić kilkanaście minut, następnie odsączyć na sitku.
    Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
    Ostudzić a następnie wymieszać z rybą. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować