Śledzie po sułtańsku

4.5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g płatów śledziowych Matias
    sok z 1 cytryny

    Zalewa pomidorowa:
    4 czerwona cebule
    300g przecieru pomidorowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    150g rodzynek
    1/2 łyżeczki koncentratu chilli
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzie po sułtańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie po sułtańsku 1. Filety śledziowe zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć, pokroić w paski około 2cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do lodówki.
  • Śledzie po sułtańsku 2. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.
  • Śledzie po sułtańsku 3. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
  • Śledzie po sułtańsku 4. Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Matias Pomidor Rodzynki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować