Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości.
Śledzie po sułtańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć, pokroić w paski około 2cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do lodówki.
2.Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.
3.Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
4.Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze