Spód:
150g herbatników
65g masła extra
1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
170ml śmietany 30%
4 jajka
100g cukru pudru
1 budyń waniliowy
280g masy kajmakowej o smaku krówka
90g gorzkiej czekolady
130g orzeszków ziemnych
Wierzch:
pozostała ilość masy kajmakowej o smaku krówki
80g orzeszków ziemnych
2 batony snickers
Sposób przygotowania przepisu:
Sernik snickers
1.
Spód:
Herbatniki zmiksować w malakserze do postaci bułki tartej, dodać cukier i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wstawić do lodówki.
2.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni, pozostawić do wystudzenia.
3.
Masa serowa:
Ser przełożyć do misy miksera, dodać śmietanę, jajka, cukier i budyń. Całość dokładnie miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników. Następnie dodać masę kajmakową, startą czekoladę, orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.
4.
Gotową masę serową przełożyć do tortownicy na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze około 40 minut.
5.
Masę kajmakową wraz z puszką przełożyć do rondelka z wrzątkiem i mieszać do chwili aż będzie miała konsystencję polewy. Orzeszki drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Natomiast batoniki pokroić na mniejsze kawałki.
6.
Wystudzony sernik polać płynnym kajmakiem, posypać orzeszkami i kawałkami batoników. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyciągnąć 30 minut wcześniej aby miał temperaturę pokojową.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze