Śledzie po sułtańsku

4.47 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Znakomite śledzie z miodem i rodzynkami, w sam raz na świąteczny stół.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 płatów śledziowych w occie,
    100 g rodzynek,
    2 cebule
    2 łyżki oleju,
    150 g koncentratu pomidorowego,
    125 ml łagodnego keczupu,
    2 łyżki miodu,
    łyżka soku z cytryny,
    ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po sułtańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut, po czym odsączyć na sitku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, keczup, miód i sok z cytryny. Smażyć około 2 minut na wolnym ogniu, następnie dodać rodzynki, chwilę podsmażyć i odstawić do ostudzenia. Płaty śledziowe pokroić w grubą kostkę , wymieszać z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku ostrą mieloną papryką i wstawić do lodówki aby śledzie się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować