Śledzie po sułtańsku

  • wyświetlono: 2302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Znakomite śledzie z miodem i rodzynkami, w sam raz na świąteczny stół.

1dd
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

7 płatów śledziowych w occie,
100 g rodzynek,
2 cebule
2 łyżki oleju,
150 g koncentratu pomidorowego,
125 ml łagodnego keczupu,
2 łyżki miodu,
łyżka soku z cytryny,
ostra mielona papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie po sułtańsku

  • 1. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut, po czym odsączyć na sitku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, keczup, miód i sok z cytryny. Smażyć około 2 minut na wolnym ogniu, następnie dodać rodzynki, chwilę podsmażyć i odstawić do ostudzenia. Płaty śledziowe pokroić w grubą kostkę , wymieszać z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku ostrą mieloną papryką i wstawić do lodówki aby śledzie się przegryzły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śledzieWigiliaświętaboże narodzenieśledzie na słodkośledzie w sosie pomidorowymśledzie z rodzynkamiśledzie z miodem i rodzynkami

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie po litewsku

Dodane przez: ewaeu

Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują...

 Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: danusia19671

Śledzie po kaszubsku

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

Śledzie po cygańsku

Dodane przez: bogusia82

Śledzie po cygańsku

Pyszne śledzie w sosie pomidorowym...

Śledzie po warszawsku

Dodane przez: ewaeu

Śledzie po warszawsku

Śledzie z gęstym sosem o lekko...

Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: joanna30

Śledzie po kaszubsku

Śledzik przygotowany wg tego przepisu...

Śledzie po japońsku

Dodane przez: Goszka

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku z jajkiem i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE