Śledzie z rodzynkami (po sułtańsku)

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śledzie na słodko z cebulą i rodzynkami. Na świąteczny stół, na spotkania rodzinne i na co dzień.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śledzia matjas,

    1 duża cebula,

    200 g rodzynek sułtańskich,

    80 g przecieru pomidorowego,

    pół szklanki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledzie z rodzynkami (po sułtańsku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzia moczymy w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli - przez godzinę, zmieniamy wodę i kolejne pół godziny. Odsączamy i kroimy na około 1 -1,5 cm kawałki.

    Cebulę kroimy w drobne piórka. Na oliwę wrzucamy cebulę, podsmażamy aż nam się zeszkli, dodajemy rodzynki oraz przecier. Mieszamy i studzimy.

    Dodajemy do śledzi, mieszamy i odstawiamy na noc (lub dłużej) do lodówki, aby się "przegryzły".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Rodzynki Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować