Drożdżowa gwiazda z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    600 g mąki pszennej
    50g świeżych drożdży
    2 jajka
    80g cukru
    80g masła extra
    250ml mleka
    7ml aromatu pomarańczowego
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy

    Masa makowa:
    550g domowej masy makowej
    100g skórki pomarańczowej
    100g orzechów włoskich
    2 łyżki masła

    Lukier:
    100g cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowa gwiazda z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, aromat pomarańczowy, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masa makowa:
    Orzechy włoski drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Gotową masę makową przełożyć do miski dodać rozpuszczone masło, orzechy i skórkę pomarańczową, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy 25-28cm, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy makowej i dokładnie rozsmarować po całości. Następnie rozwałkować drugą część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. Z resztą ciasta i masy makowej postępować aż do wykończenia składników. Na środku ciasta lekko odcisnąć dno szklanki aby zaznaczyć środek. Następnie ostrym nożem naciąć ciasto na 16 części pozostawiając nienaruszone na środku odciśnięte dno szklanki. Na samym końcu chwycić w obie ręce dwa leżące koło siebie kawałki ciasta i skręcić je do środka na dwa razy. Końcówki ciasta mocno skleić do siebie. W taki sposób skręcić wszystkie kawałki ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • 4. Lukier:
    Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić a wierzch ciasta polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować