Drożdżowa gwiazda z makiem

  • wyświetlono: 142 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto drożdżowe:
6000g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
2 jajka
80g cukru
80g masła extra
250ml mleka
7ml aromatu pomarańczowego
szczypta soli
masło do wysmarowania formy

Masa makowa:
550g domowej masy makowej
100g skórki pomarańczowej
100g orzechów włoskich
2 łyżki masła

Lukier:
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa gwiazda z makiem

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, aromat pomarańczowy, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masa makowa:
    Orzechy włoski drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Gotową masę makową przełożyć do miski dodać rozpuszczone masło, orzechy i skórkę pomarańczową, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy 25-28cm, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy makowej i dokładnie rozsmarować po całości. Następnie rozwałkować drugą część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. Z resztą ciasta i masy makowej postępować aż do wykończenia składników. Na środku ciasta lekko odcisnąć dno szklanki aby zaznaczyć środek. Następnie ostrym nożem naciąć ciasto na 16 części pozostawiając nienaruszone na środku odciśnięte dno szklanki. Na samym końcu chwycić w obie ręce dwa leżące koło siebie kawałki ciasta i skręcić je do środka na dwa razy. Końcówki ciasta mocno skleić do siebie. W taki sposób skręcić wszystkie kawałki ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • 4. Lukier:
    Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić a wierzch ciasta polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweorzechymakświętamasa makowaboże narodzeniesmaczneszybkietanieskórka pomarańczowa

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec

Dodane przez: serdeczna

Ciasto drożdżowe z makiem

Nie lubię takiego typowego kołocza...

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z makiem pod kruszonką

Drożdżowa wariacja!!!

ciasto drożdżowe z makiem

Dodane przez: Marcelina

ciasto drożdżowe z makiem

Ciasto jest puszyste , delikatne...

Wieniec drozdzowy z bialym makiem

Dodane przez: Magster

Wieniec drożdżowy z białym makiem

Pyszne drożdżowe ciasto, które...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Falująca gwiazda z kremem orzechowym

Myślę, że wśród pyszności na świątecznym...

Wieniec drożdżowy z  makiem i bakaliami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE