Smażony filet z miruny

4.33 (190 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna ryba, a ten sposób wykonania gwarantuje chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Świetnie komponuje się z ziemniakami (na obiad) i dodatkiem ulubionego warzywa, albo z chlebem (na kolacje). Ja proponuje sposób wykonania, od Was zależy jak ją podacie :-) Smacznego.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie filety z miruny ze skórą
    1/2 cytryny - sok
    1 jajko
    2 łyżki mąki
    sól i pieprz do smaku
    szczypta majeranku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.33 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Smażony filet z miruny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażony filet z miruny 1. Filety z miruny rozmrozić (ja pomagam sobie wkładając zamrożone filety do zimnej wody), umyć i osuszyć, pokroić na porcje.
    - Doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku do smaku i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, odstawić do lodówki na około godzinę.
    - Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować najpierw z obu stron w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące (poleca się również panierować wyłącznie filet od strony mięsa, a skórkę pozostawić niepanierowaną - takie rozwiązanie dodaje chrupkości skórce).
    - Smażyć kawałki ryby na średnim ogniu około 4 minuty z obu stron.
  • Smażony filet z miruny 2. Zdjąć gotowe filety z miruny z patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie: z ziemniakami i gotowaną surówką z kiszonej kapusty (według mnie tak smakuje najlepiej). Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować