REKLAMA

Smażony filet z miruny

wyświetlono: 56032 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Bardzo smaczna ryba, a ten sposób wykonania gwarantuje chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Świetnie komponuje się z ziemniakami (na obiad) i dodatkiem ulubionego warzywa, albo z chlebem (na kolacje). Ja proponuje sposób wykonania, od Was zależy jak ją podacie :-) Smacznego.

opublikowany: 08.08.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie filety z miruny ze skórą
    1/2 cytryny - sok
    1 jajko
    2 łyżki mąki
    sól i pieprz do smaku
    szczypta majeranku
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Smażony filet z miruny 1. Filety z miruny rozmrozić (ja pomagam sobie wkładając zamrożone filety do zimnej wody), umyć i osuszyć, pokroić na porcje.
    - Doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku do smaku i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, odstawić do lodówki na około godzinę.
    - Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować najpierw z obu stron w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące (poleca się również panierować wyłącznie filet od strony mięsa, a skórkę pozostawić niepanierowaną - takie rozwiązanie dodaje chrupkości skórce).
    - Smażyć kawałki ryby na średnim ogniu około 4 minuty z obu stron.
  • Smażony filet z miruny 2. Zdjąć gotowe filety z miruny z patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie: z ziemniakami i gotowaną surówką z kiszonej kapusty (według mnie tak smakuje najlepiej). Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

SMAŻONY FILET Z MORSZCZUKA

Filety na ciepło do obiadu.

kategoria: Dania główne opublikowany: 21.09.2014 | wyświetlono: 39360 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: JOANNA 55a IMG_1811

Smażony filet z dorsza

smacznie i zdrowo

kategoria: Dania główne opublikowany: 16.07.2012 | wyświetlono: 45754 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: BonAppetitMalgorzata małgorzata kwiatkowska

Kotlety rybne z miruny

Takie kotleciki lepiej mi smakują niż tradycja smażona ryba, ponieważ nie czuć aż tak aromat ryby

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 31.03.2013 | wyświetlono: 4598 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE