Tą potrawę przygotowuję bardzo często z różnych gatunków ryb. Obowiązkowa pozycja na stole w czasie Wigilii, karnawału, ostatków i Wielkiego Postu. Na co dzień także smaczna. Podaje ją z pieczywem i surówkami.
50 min
Składniki:
- 1 kg filetów z dowolnej ryby (np. dorsza, mintaja),
- sok z 1 cytryny,
- ok. 1 łyżka soli,
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania ryby,
- olej.
Zalewa:
- 1 l wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 duża cebula,
- 4 liście laurowe,
- po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- 1 łyżka soli,
- łyżeczka cukru.
Ryba opiekana w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i posyp solą, odstaw na ok. 10 minut.
2.Jajka roztrzep. Kawałki ryby zanurzaj w roztrzepanych jajkach i obtaczaj w bułce tartej.
3.Na rozgrzanym oleju smaż kawałki ryby na złoty kolor.
4.Przygotuj zalewę: cebulę pokrój w piórka. Wszystkie składniki zalewy (wraz z pokrojoną cebulą) umieść w garnku, zagotuj i gotuj jeszcze przez 15 minut, wystudź.
5.Usmażoną rybę ułóż w naczyniu, zalej wystudzoną zalewą i przykryj folią spożywczą. Schładzaj przez minimum 24 godziny w lodówce.
Komentarze