Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym, delikatną masą serową, połączony z lekko kwaśnymi malinami i galaretką to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Spód:
200g sucharków
250g kremu czekoladowego
Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
200ml śmietany kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
250ml mleka
2 galaretki malinowe
250ml wrzątku
Warstwa z galaretki:
2 galaretki malinowe
300g świeżej maliny
Sernik z malinami na chrupiącym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wstawić do lodówki.
2.Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Malinowe galaretki rozpuścić w 250ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser z wiaderka, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać cukier i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej schłodzony spód z sucharków. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie do drugiej części masy serowej dodać wystudzone rozpuszczone galaretki, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na jasną masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut.
3.Warstwa z galaretki:
Galaretki rozpuścić w 600ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
4.Na wierzchu sernika ułożyć umyte maliny i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na około 40 minut.
Komentarze