REKLAMA

Papryka faszerowana dynią, kuskusem i kurczakiem

wyświetlono: 220 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Czerwone papryki faszerowane kuskusem, dojrzewającą w słońcu dynią i aromatycznymi, soczystymi kawałkami kurczaka to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki.

opublikowany: 18.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk

    Farsz:
    350g fileta z kurczaka
    150g kuskus
    300g dyni Hokkaido
    100g żółtego sera
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka przyprawy curry
    3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 pęczek natki z pietruszki
    80ml bulionu drobiowego
    olej
    sól
    pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne.
  • 2. Farsz: Kuskus zalać wrzątkiem, dodać pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę curry, dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego wchłonięcia płynu. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, ziołami prowansalskimi, całość dokładnie wymieszać i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju po smażeniu fileta, dodać pokrojoną w kostkę dynię, wlać bulion i całość smażyć około 15-20 minut. Po tym czasie dodać kuskus, kurczaka, starty żółty ser, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Papryki napełnić farszem, oprószyć solą, pieprzem i przykryć górną częścią. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Smaczne i pożywne danie na jesienny obiadek.

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.09.2014 | wyświetlono: 4566 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: ola_adamczyk

Papryka faszerowana kuskusem

Świetne danie na lato. Jest lekkie, a papryka zdrowa!

kategoria: Dania główne opublikowany: 12.06.2013 | wyświetlono: 725 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE