Karp w zalewie octowej

wyświetlono: 31422 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 1

Bardzo lubię potrawy z zalewy octowej. Taką zalewę możemy zalać usmażoną rybę, klopsiki z mięsa lub filety z kurczaka.

opublikowany: 02.01.2016
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 2 karpie
    przyprawa do karpia lub ryb
    sól
    mąka
    masło klarowane

    Zalewa octowa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    2 duże cebule
    4 ziela angielskie
    2 duże liście laurowe
    1 łyżeczka maggi
    1 łyżeczka wegety
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
Ocena:

(średnia 4.82 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Karp w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa octowa 1. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
  • karp 2. Oprawionego karpia podzielić na kawałki.
  • karp 3. Posolić , przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na chwilę. Następnie obtoczyć każdy kawałek w mące.
  • karp 4. Smażymy rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor.
  • karp 5. Usmażone gorące ryby poukładać do naczynia i ciepłą zalewą zalać ryby.
    Podawać dopiero po 24 godzinach od przygotowania.

Porady

W taką zalewą można włożyć dowolną rybę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magda28 magda28

Karp w zalewie octowej

Mąż uwielbia łowić ryby, ale smażone karpie już nam się znudziły.

kategoria: Przystawki opublikowany: 07.03.2014 | wyświetlono: 25652 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska Marta Ryżek-Kalkowska

Dorsz w zalewie octowej

Bardzo lubię potrawy z zalewy octowej. W święta muszę mieć rybkę w takiej zalewie.

kategoria: Dania główne polędwica ryba opublikowany: 09.01.2017 | wyświetlono: 811 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska Marta Ryżek-Kalkowska

Filety drobiowe w zalewie octowej

Wspaniała propozycja na świąteczna kolację, Sylwestra, karnawał czy rodzinną uroczystość.

kategoria: Dania główne opublikowany: 22.12.2014 | wyświetlono: 10467 Książki kucharskie: 28 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE