Makowiec z jabłkami

4.95 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały wilgotny makowiec z jabłkami ma wyjątkowy, lekki smak. Takie ciasto jest szybkie do zrobienia i pyszne - sami sprawdźcie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makowiec z jabłkami:
    Ciasto na spód:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    125 g margaryny
    1 jajko
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    300 g maku
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    200 g margaryny
    500 g jabłek
    8 łyżeczek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli olejku migdałowego
    Bakalie: siekane orzechy, migdały, rodzynki itp.
Wystaw ocenę:

4.95 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy.
  • ciasto 2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy albo prostokątnej blachy o wymiarach 22cm/33cm lub tortownica 28cm.
  • składniki 3. Mak ugotować i zmielić dwa razy przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem do białości ,aż obficie zwiększą objętość. Mak dodaj do masy jajecznej wlej roztopioną margarynę, starte jabłka, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, kaszę oraz bakalie. Wszystko starannie wymieszaj.
  • makowiec 4. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu makowiec z jabłkami polukrować.

Porady

Makowiec z jabłkami jest smaczny i szybki do zrobienia, idealnie nadaje się na świąteczne ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na makowiec w pieluszkach!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować