Schab z grzybami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Miękkie i kruche plastry schabu duszone w pomidorowym sosie z leśnymi grzybami. Schab jest soczysty dzięki temu, że moczył się wcześniej w mleku, a w połączeniu z aromatycznym i lekko kwaskowatym sosem smakuje idealnie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    sól
    pieprz czarny mielony
    ok 1 szklanki mleka

    SOS POMIDOROWY:

    1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych
    1 cebula
    1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami
    2 szklanki bulionu drobiowego
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1 liść laurowy
    5 ziaren ziela angielskiego
    papryka słodka mielona
    sól
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab z grzybami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Wyjąć z mleka i oprószyć przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać obgotowane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę smażyć. Przełożyć do obsmażonych kotletów, wlać bulion i koncentrat do zup. Doprawić i dusić około godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować