REKLAMA

Piernik choinka

wyświetlono: 679 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Aromatyczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych ciast. Niby klasyczny, ale w całkiem innej formie, bo w kształcie choinki. Nie jest trudny do przygotowania, ponieważ pieczemy tylko jedno ciasto i przekładamy powidłami oraz masą. Polewę ozdabiamy różnymi dekoracjami cukierniczymi, do czego można zaangażować dzieci.

opublikowany: 04.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA PIERNIK:

    200 g miodu
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sodu

    MASA GRYSIKOWA:

    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    200 g masła

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    100 g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki wody
    50 g masła

    DODATKOWO:

    1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych (330ml)
    dekoracje cukiernicze
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Piernik choinka?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik. Miód, masło i cukier włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuścić. Mikserem rozmieszać jajka i wlać ciepłą masę miodową, a następnie jogurt. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Wsypać do masy i dokładnie wymieszać. Przelać do formy z piekarnika o wymiarach 35 x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 30 min, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż krótszej krawędzi na paski, tak aby każdy następny pasek był o ok 3 cm szerszy od poprzedniego – 2 cm, 5 cm, 7 cm, 10 cm, 13 cm. Takie paski rozkroić na dwa blaty i przełożyć gęstymi powidłami śliwkowymi.

    Masa grysikowa. Mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając wsypać kaszę. Gotować parę minut, aż grysik będzie gęsty. Przestudzić mieszając co jakiś czas i nałożyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć do białości i stale miksując dodawać po łyżce wystudzonej kaszy. Masą smarować przełożone powidłami paski piernika, zaczynając od najszerszego. Po złożeniu choinki posmarować również boki. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Polać polewą czekoladową.

    Polewa. Do garnka wsypać kakao i cukier. Wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło i połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać po pierniku i przykleić dekoracje cukiernicze. Smacznego :)

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

Choinka a'la piernik

Pyszny i aromatyczny szybki "piernik", nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.

kategoria: Ciasta opublikowany: 12.02.2019 | wyświetlono: 171 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Smaczne korzenne ciasto, idealne na świąteczny stół.

kategoria: Ciasta piernik Desery powidła powidła śliwkowe opublikowany: 15.12.2015 | wyświetlono: 9079 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE