Piernik choinka

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Aromatyczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych ciast. Niby klasyczny, ale w całkiem innej formie, bo w kształcie choinki. Nie jest trudny do przygotowania, ponieważ pieczemy tylko jedno ciasto i przekładamy powidłami oraz masą. Polewę ozdabiamy różnymi dekoracjami cukierniczymi, do czego można zaangażować dzieci.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA PIERNIK:

    200 g miodu
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sodu

    MASA GRYSIKOWA:

    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    200 g masła

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    100 g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki wody
    50 g masła

    DODATKOWO:

    1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych (330ml)
    dekoracje cukiernicze
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Piernik choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik. Miód, masło i cukier włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuścić. Mikserem rozmieszać jajka i wlać ciepłą masę miodową, a następnie jogurt. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Wsypać do masy i dokładnie wymieszać. Przelać do formy z piekarnika o wymiarach 35 x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 30 min, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż krótszej krawędzi na paski, tak aby każdy następny pasek był o ok 3 cm szerszy od poprzedniego – 2 cm, 5 cm, 7 cm, 10 cm, 13 cm. Takie paski rozkroić na dwa blaty i przełożyć gęstymi powidłami śliwkowymi.

    Masa grysikowa. Mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając wsypać kaszę. Gotować parę minut, aż grysik będzie gęsty. Przestudzić mieszając co jakiś czas i nałożyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć do białości i stale miksując dodawać po łyżce wystudzonej kaszy. Masą smarować przełożone powidłami paski piernika, zaczynając od najszerszego. Po złożeniu choinki posmarować również boki. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Polać polewą czekoladową.

    Polewa. Do garnka wsypać kakao i cukier. Wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło i połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać po pierniku i przykleić dekoracje cukiernicze. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować