Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem i jajkiem. W przepisie wykorzystano tuńczyka z puszki i gotowane jajko na twardo. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem świetnie nadaje się na kolację.
4.19 (251 ocen)
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to pomysł na imprezową przekąskę. Idealnie sprawdzi się podczas imienin, urodzin i czy spotkań rodzinnych. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być wzbogacona o inne składniki np.: poszatkowaną kapustę pekińską i fasolkę szparagową. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być urozmaicona dodatkiem ryżu lub makaronu. Warto pamiętać, że sałatka z tuńczykiem i jajkiem może powstawać w dwóch wersjach: fit i pełnotłustej. W wersji fit wykorzystywana jest mieszanka sałat, pomidorów, czerwonej cebuli, czarnych i zielonych oliwek, odrobiny posiekanego koperku, garści rukoli i kilka listków bazylii. Taka mieszanka skropiona zostaje odrobiną białego octu winnego, oliwą z oliwek, szczyptą soli, czarnego pieprzu i brązowego cukru. Całość można posypać uprażonymi ziarenkami słonecznikami lub pestkami dyni. W wersji pełnotłustej używa się majonezu rozrzedzonego odrobiną jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego. Warto też zauważyć, że sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być serwowana na sposób meksykańsko-orientalny. Wtedy do sałatki dodaje się czerwoną fasolę, kukurydzę konserwową, kuskus i ogórki konserwowe. Dla osób lubiących ostre smaki, sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być doprawiona poszatkowanymi ząbkami czosnku, musztardą rosyjską lub musztardą francuską.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być podawana z jajkiem na twardo, które się szatkuje lub kroi na plastry. Taka sałatka również świetnie smakuje, gdy zamiast jajka na twardo przygotuje się jajko w koszulce. Delikatnie rozpływające się żółtko stworzy rodzaj sosu na sałacie.
Komentarze