Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

4.17 (262 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem i jajkiem. W przepisie wykorzystano tuńczyka z puszki i gotowane jajko na twardo. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem świetnie nadaje się na kolację.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -5 jaj
    -2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    -5 większych ogórków konserwowych
    -1 puszka kukurydzy
    -pół pęczka szczypioru
    -3 łyżki majonezu
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.17 (262 ocen)

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
    Kukurydzę i tuńczyka odsączyć (używam tuńczyka w kawałkach, ale równie dobrze może to być sałatkowy), ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek.
    Szczypior drobno posiekać, dodać. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem powinna być doprawiona solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem wymaga schłodzenia w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to pomysł na imprezową przekąskę. Idealnie sprawdzi się podczas imienin, urodzin i czy spotkań rodzinnych. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być wzbogacona o inne składniki np.: poszatkowaną kapustę pekińską i fasolkę szparagową. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być urozmaicona dodatkiem ryżu lub makaronu. Warto pamiętać, że sałatka z tuńczykiem i jajkiem może powstawać w dwóch wersjach: fit i pełnotłustej. W wersji fit wykorzystywana jest mieszanka sałat, pomidorów, czerwonej cebuli, czarnych i zielonych oliwek, odrobiny posiekanego koperku, garści rukoli i kilka listków bazylii. Taka mieszanka skropiona zostaje odrobiną białego octu winnego, oliwą z oliwek, szczyptą soli, czarnego pieprzu i brązowego cukru. Całość można posypać uprażonymi ziarenkami słonecznikami lub pestkami dyni. W wersji pełnotłustej używa się majonezu rozrzedzonego odrobiną jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego. Warto też zauważyć, że sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być serwowana na sposób meksykańsko-orientalny. Wtedy do sałatki dodaje się czerwoną fasolę, kukurydzę konserwową, kuskus i ogórki konserwowe. Dla osób lubiących ostre smaki, sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być doprawiona poszatkowanymi ząbkami czosnku, musztardą rosyjską lub musztardą francuską.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być podawana z jajkiem na twardo, które się szatkuje lub kroi na plastry. Taka sałatka również świetnie smakuje, gdy zamiast jajka na twardo przygotuje się jajko w koszulce. Delikatnie rozpływające się żółtko stworzy rodzaj sosu na sałacie.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować