Bezy z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chrupiące, kruche i mega słodkie koszyczki bezowe wypełnione bita śmietaną ze świeżymi jagodami. Przepyszny duet, który bardzo mi smakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZY:

    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny

    ŚMIETANKOWY KREM Z JAGODAMI :

    2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Bezy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka umieścić w misie miksera i ubijać ze szczyptą soli. Kiedy zbieleją i zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Wsypywać cukier małymi porcjami i miksować, aż całkiem się rozpuści. Może to potrwać nawet 10 min. Najlepiej sprawdzić to, rozcierając masę między palcami. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na papierze do pieczenia wyciskać punktowo kopczyki, jeden obok drugiego, tak aby brzegi były wyższe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Uchylić piekarnik i wystudzić. Delikatnie odrywać od papieru.
  • 2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wsypać jagody i wymieszać. Część jagód można lekko rozgnieść. Taką śmietaną z owocami wypełnić bezy. Najlepiej tuż przed podaniem, wtedy bezy będą bardzo chrupiące. Jeżeli pozostawimy bezy ze śmietaną, to z upływem czasu będzie coraz bardziej miękka.

Porady

Same bezy można przygotować wcześniej. Należy trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dopływu powietrza. Cały czas będą twarde i chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować