REKLAMA

Bezy z jagodami

wyświetlono: 213 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Chrupiące, kruche i mega słodkie koszyczki bezowe wypełnione bita śmietaną ze świeżymi jagodami. Przepyszny duet, który bardzo mi smakuje.

opublikowany: 28.01.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • BEZY:

    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny

    ŚMIETANKOWY KREM Z JAGODAMI :

    2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka jagód
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Bezy z jagodami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka umieścić w misie miksera i ubijać ze szczyptą soli. Kiedy zbieleją i zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Wsypywać cukier małymi porcjami i miksować, aż całkiem się rozpuści. Może to potrwać nawet 10 min. Najlepiej sprawdzić to, rozcierając masę między palcami. Kiedy cukier nie będzie wyczuwalny wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na papierze do pieczenia wyciskać punktowo kopczyki, jeden obok drugiego, tak aby brzegi były wyższe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Uchylić piekarnik i wystudzić. Delikatnie odrywać od papieru.
  • 2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wsypać jagody i wymieszać. Część jagód można lekko rozgnieść. Taką śmietaną z owocami wypełnić bezy. Najlepiej tuż przed podaniem, wtedy bezy będą bardzo chrupiące. Jeżeli pozostawimy bezy ze śmietaną, to z upływem czasu będzie coraz bardziej miękka.

Porady

Same bezy można przygotować wcześniej. Należy trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dopływu powietrza. Cały czas będą twarde i chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bree25 Bree25

Bezy z jagodami

Bezy te mozna podawać z musem praktycznie z kazdych owoców. Im kwasniejsze owoce tym lepiej, gdyz bezy sa dośc slodkie.

kategoria: Desery beza opublikowany: 24.06.2015 | wyświetlono: 422 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: kuchenny świat

Bezy

Bezy są delikatne jak chmurka i bardzo słodkie. Doskonałe do kawy lub herbaty. Polecam.

kategoria: Desery beza opublikowany: 01.12.2017 | wyświetlono: 569 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: KuchniaPoli IMG_20170910_124019_602

Bezy

Bezy lekkie, kruchutkie.

kategoria: Desery bezy beza opublikowany: 13.02.2017 | wyświetlono: 2949 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE