Schab duszony w sosie pieczarkowym

4.33 (224 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Schab jest delikatny i kruchy, duszony w sosie. z pieczarkami ma aromatyczny smak.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 plastrów schabu,
    200 gramów pieczarek,
    2 małe cebulki,
    papryka słodka,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka mąki pszennej,
    natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.33 (224 ocen)

Schab duszony w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster mięsa nacieramy solą ,pieprzem i papryką. Mięso smażymy na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Dodajemy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulkę.
  • Schab 2. Zalewamy mięso 1 szklanką gorącej wody.
  • pieczarki 3. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki również z cebulą. Po odparowaniu wody doprawiamy je solą i pieprzem.
  • Schab 4. Do pieczarek przekładamy mięso z wywarem i przykrywamy.
  • Schab 5. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso zmięknie dodaj śmietankę wymieszaną z mąką. Dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować