REKLAMA

Schab w sosie grzybowym

wyświetlono: 214 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pyszne sezonowe danie z grzybami, które świetnie pasuje na niedzielny obiad i nie tylko. Aromat grzybów jest tu bardzo wyczuwalny.

opublikowany: 19.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • na 4 porcje:

    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    4 plastry schabu bez kości
    200 g świeżego lub mrożonego borowika szlachetnego
    500 ml bulionu
    sól
    Pieprz
    200 g śmietanki 30%
    1/2 pęczka natki pietruszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Schab w sosie grzybowym?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na maśle na złoto. Dodać grzyby i dusić 10-15 min.
  • 3. Mięso pokroić w 1cm plastry, lekko rozklepać. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  • 4. Do podduszonych grzybów dodać mięso i podsmażyć z obu stron. Wlać bulion i całość dusić około 30 min. na średnim ogniu pod przykryciem.
  • 5. Kiedy mięso zmięknie wlać śmietankę 30% i chwilę gotować, aż sos się zredukuje.
  • 6. Posiekać natkę pietruszki i dodać na koniec do potrawy. Całość podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: justi2401 DSC_3309

Schab duszony w sosie śmietanowo-grzybowym

Moja pyszna i aromatyczna propozycja na obiad.

kategoria: Dania główne Sosy sos śmietanowy sos grzybowy opublikowany: 23.10.2013 | wyświetlono: 27433 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE