Schab w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry około 1-centymetrowe.
Pomidor/y nacinamy, sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
2.Plastry schabu podsmażamy w garnku ze stali nierdzewnej na rozgrzanym oleju, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory. Odlewamy tłuszcz na patelnię i na nim podsmażamy cebulkę - gdy się zezłoci dodajemy do garnka z mięsem i zalewamy taką ilością wody, żeby mięso było zanurzone.
Dusimy pod przykryciem około 5 minut, następnie wrzucamy pomidory i dusimy jeszcze około 10 minut.
3.Dodajemy przyprawy, wlewamy śmietanę. Jeśli chcemy zagęścić dodajemy zawiesinę z mąki i wody (ja tak zrobiłam).
Porady
Smak wzbogacimy dodając świeżą paprykę pokrojoną w kostkę.
Danie można przygotować w 1 garnku - mięso zrzucić na jeden bok i podsmażyć cebulkę (nie ubrudzimy patelni;)).
Komentarze