Schab w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię szybkie i proste dania, a to właśnie takie jest.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg schabu bez kości
    1-2 pomidory
    1 duża cebula
    3 łyżki śmietany 30% (najlepsza Zott)
    3 płaskie łyżki papryki słodkiej
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej

    pozostałe przyprawy do smaku:
    bazylia
    tymianek
    oregano
    kminek
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    sól

    olej do smażenia

    opcjonalnie: woda, mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pomidorowy

Schab w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry około 1-centymetrowe.
    Pomidor/y nacinamy, sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę.
    Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
  • 2. Plastry schabu podsmażamy w garnku ze stali nierdzewnej na rozgrzanym oleju, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory. Odlewamy tłuszcz na patelnię i na nim podsmażamy cebulkę - gdy się zezłoci dodajemy do garnka z mięsem i zalewamy taką ilością wody, żeby mięso było zanurzone.
    Dusimy pod przykryciem około 5 minut, następnie wrzucamy pomidory i dusimy jeszcze około 10 minut.
  • 3. Dodajemy przyprawy, wlewamy śmietanę. Jeśli chcemy zagęścić dodajemy zawiesinę z mąki i wody (ja tak zrobiłam).

Porady

Smak wzbogacimy dodając świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Danie można przygotować w 1 garnku - mięso zrzucić na jeden bok i podsmażyć cebulkę (nie ubrudzimy patelni;)).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować