PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Schab w sosie kurkowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/63/fee7eb224c6ccec827761bee7ea013b9a2b07214.jpeg32642448http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/schab-w-sosie-kurkowym-1
700- 800 g schabu bez kości
300 g kurek
1 duża cebula
200 g śmietany 30%
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 l bulionu (może być z kostki)
Sól i pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Schab w sosie kurkowym
1.
Schab umyć, osuszyć i pozbawić ewentualnych błon. Następnie pokroić go na 6 plastrów. Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać plastry schabu z obu stron na złoto. ( należy robić to partiami aby schab ładnie się zezłocił).
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać i podsmażyć na pozostałym oleju. Kiedy cebula będzie już zeszklona dodać do niej bardzo dokładnie oczyszczone kurki. Smażyć 10 minut cały czas mieaszając.
Schab umieścić w głębokim garnku, dodać do niego kurki z cebulą i wszystko zalać bulionem. Dusić ok. 30- 40 minut aż schab będzie miękki.
Po tym czasie wyjąć schab z garnka. Do garnka z sosem wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentulanie doprawić solą i pieprzem. Schab włożyć do sosu. Podawać z kaszą, ziemniakami lub jak ja z kluseczkami śląskimi. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze