Schab w sosie kurkowym

4.31 (262 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatny, mięciutki schab w kremowym sosie z leśnych kurek, to danie, które z pewnością zachwyci naszych gości

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700- 800 g schabu bez kości
    300 g kurek
    1 duża cebula
    200 g śmietany 30%
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/2 l bulionu (może być z kostki)
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.31 (262 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć i pozbawić ewentualnych błon. Następnie pokroić go na 6 plastrów. Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać plastry schabu z obu stron na złoto. ( należy robić to partiami aby schab ładnie się zezłocił).
    Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać i podsmażyć na pozostałym oleju. Kiedy cebula będzie już zeszklona dodać do niej bardzo dokładnie oczyszczone kurki. Smażyć 10 minut cały czas mieaszając.
    Schab umieścić w głębokim garnku, dodać do niego kurki z cebulą i wszystko zalać bulionem. Dusić ok. 30- 40 minut aż schab będzie miękki.
    Po tym czasie wyjąć schab z garnka. Do garnka z sosem wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentulanie doprawić solą i pieprzem. Schab włożyć do sosu. Podawać z kaszą, ziemniakami lub jak ja z kluseczkami śląskimi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować