FILETY W ZALEWIE POMIDOROWEJ

4.8 (209 ocen)

Smaczna potrawa podana na zimno z pieczywem, sałatka doskonale nadaje się na uroczystą rodzinną kolację, sylwestra, andrzejki czy święta.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    pieprz
    sól
    papryka ostra

    panierka:
    mąka
    jajko
    bułka tarta

    Zalewa pomidorowa
    4 szklanki wody
    5 łyżek cukru
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki czerwonej papryki
    1 łyżeczka soli
    3/4 szklanki octu
    1/2 szklanki oleju
    1 duża cebula
    4 łyzki keczupu
    1 przecier w słoiczku Pudliszki
Wystaw ocenę:

4.8 (209 ocen)

Filety w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos pomidorowy 1. Składniki na zalewę wkładamy do garnka, cebule kroimy w plastry i gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 5 min i zostawiamy do przestudzenia.
  • kotlety 2. Fileta kroimy na 2 lub 3 plastry (w zależności od wielkości mięsa),następnie każdy plaster jeszcze na pół, aby powstały małe kotleciki. Każdy plaster mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Posypujemy przyprawami. Następnie wcieramy przyprawy w mięso. Kotleciki panierujemy w mące, jajku bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu.
  • gotowe 3. Przekładamy kotlety do szkła żaroodpornego lub garnka i zalewamy naszą pomidorową zalewą.
  • kotlety 4. Odstawiamy kotlety do lodówki na kilka godzin aby zalewa wsiąkła w mięso.
    Podajemy na zimno.

Porady

w takiej zalewie można również zrobić rybkę i jest pyszna :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować