Filety w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zalewę wkładamy do garnka, cebule kroimy w plastry i gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 5 min i zostawiamy do przestudzenia.
2.Fileta kroimy na 2 lub 3 plastry (w zależności od wielkości mięsa),następnie każdy plaster jeszcze na pół, aby powstały małe kotleciki. Każdy plaster mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Posypujemy przyprawami. Następnie wcieramy przyprawy w mięso. Kotleciki panierujemy w mące, jajku bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu.
3.Przekładamy kotlety do szkła żaroodpornego lub garnka i zalewamy naszą pomidorową zalewą.
4.Odstawiamy kotlety do lodówki na kilka godzin aby zalewa wsiąkła w mięso.
Podajemy na zimno.
Porady
w takiej zalewie można również zrobić rybkę i jest pyszna :)
Komentarze