Śledzie marynowane po polsku „Dziadka Kazia”

4.06 (285 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W rodzinie objawił się mistrz śledziowy. A ja mimo, że nie jestem wielkim fanem ryb - te uwielbiam.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 8 filetów śledziowych,

    – 4 cebule,

    – 2 szklanki oleju,

    – 3 cytryny,

    – 1 liść laurowy,

    – 4 ziarna ziela angielskiego,

    – 5 ziaren pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

4.06 (285 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie marynowane po polsku „dziadka kazia” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczymy przez 1,5 godziny (wodę zmieniamy ok. 4 razy).
  • 2. Następnie kroimy filety na kawałki o długości ok. 6cm.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Studzimy.
  • 4. Umyte cytryny kroimy w plastry.
  • 5. W szklanym naczyniu (słoik/miska) układamy warstwowo: cytrynę, cebulę, śledzie. Dodajemy pieprz, ziele, liść i olej.
  • 6. Odstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować