REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: kotlety

Kotlety to bardzo szeroka i uniwersalna grupa dań. Da się je zrobić niemal ze wszystkich rodzajów mięs i ryb, wszystkich warzyw, kasz, serów, nasion... Istnieje tak wiele wariantów kotletów, że mogą gościć w naszym jadłospisie prawie codziennie. Jeśli za każdym razem użyjemy innego przepisu, nie odczujemy cienia kulinarnej monotonii. Kotlety mielone, pożarskie, schabowe, kotlety jaglane, ziemniaczane, jajeczne, kotlety makaronowo-serowe – różnej maści kotlety wzbogacane ciekawymi dodatkami to sprawdzona metoda na smaczną domową kuchnię!

liczba przepisów: 3435
Dodane przez: beniawojt beniawojt

Rybny mielony z warzywami i serem

Rybne kotleciki z warzywami to zdrowe i smaczne danie dla całej rodziny.

kategoria: Dania główne kotlety kotlety rybne ryba opublikowany: 30.01.2019 | wyświetlono: 511 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: beniawojt beniawojt

Podwójny mielony z piekarnika

Kotlety mielone w takiej odsłonie uważam za strzał w dziesiątkę są na prawdę smaczne.

kategoria: Dania główne kotlety opublikowany: 17.02.2017 | wyświetlono: 1351 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: adamonika CIMG7206

Ryżowy miś z serową kołderką

Zwykły mielony i ryż może zamienić się w zabawny obiad dla dziecka :)

kategoria: Dania główne kotlety opublikowany: 23.06.2014 | wyświetlono: 1070 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Martyna1991 martyna

Kotlety mielone z młodą kapustą

Soczyste , delikatne drobiowe kotlety mielone z warzywami i ziołami.

kategoria: Dania główne kotlety kotlety mielone opublikowany: 20.05.2015 | wyświetlono: 12504 Książki kucharskie: 34 | Polecenia: 1

Kotlety w wersji klasycznej

Kotlety dzielą się na mięsne (klasyczne) oraz bezmięsne, które ze względu na niższą kaloryczność i lekkość, zwane są także kotletami fit lub kotletami light.

Klasyczne kotlety mięsne przyrządzamy na 3 sposoby: roztłukując mięso i panierując, siekając mięso na drobne kawałki albo mieląc mięso, doprawiając i formując w kuliste lub owalne kształty. Jedną z odmian kotletów mielonych są pulpety. Natomiast jedną z wersji kotletów panierowanych jest Cordon Bleu (kotlet szwajcarski) przygotowywany z dwóch cienkich płatów mięsa, pomiędzy które wkłada się ser i szynkę.

Klasyczne kotlety to nie tylko kotlet schabowy i kotlet mielony, ale także kilka innych mięsnych dań, takich jak: kotlet de volaille, kotlet lwowski, kotlet pożarski. Do kategorii kotletów klasycznych zaliczają się również tzw. frykadelki (fikadeller), czyli szybkie w przygotowaniu, malutkie kotleciki z mięsa mielonego, niezwykle popularne w Danii i Niemczech.

Jeśli już o kuchniach innych krajów mowa, warto zwrócić uwagę na kolejne wyśmienite rodzaje klasycznych kotletów: kotlety po francusku przyrządzane z drobiowego mięsa siekanego na kawałki, Wiener Schnitzel, czyli austriacki panierowany kotlet cielęcy oraz bifteki – kotlety greckie z dodatkiem fety i mięty.

Warto też pokusić się o przygotowanie kotletów rodem z kuchni tureckiej i indyjskiej, tzw. koft. Są to podłużne szaszłyki z mięsa mielonego, pieczone, grillowane lub smażone. Zawierają bogatą kompozycję orientalnych przypraw, są soczyste i naprawdę genialne w smaku.

Kotlety w wersji fit

Tradycyjne kotlety, z uwagi na sporą zawartość tłuszczu, nie są zbyt dietetycznym daniem. Jeśli ktoś dba o linię bądź szuka sposobów na lekkostrawne zamienniki dla klasycznych dań, warto sięgać po kotlety fit, na przykład kotlety warzywne. Ich bazę stanowią ugotowane i rozdrobnione warzywa w różnych kombinacjach. Czasami kotlety warzywne przyrządza się z surowych, startych na tarce warzyw albo mieszanki warzyw surowych i gotowanych.

Udane kotlety warzywne zrobimy między innymi z: ziemniaków, ciecierzycy, marchewki, selera, buraczków, cukinii, fasoli, soczewicy, kalafiora. Warzywa można stosować pojedynczo albo dowolnie mieszać ze sobą. Dodatki, które dodają kotletom warzywnym wyrazistości to: szczypior, czosnek, natka pietruszki, tymianek, gorczyca, kmin rzymski, imbir, por, cebula, ziarna, orzechy, ostre gatunki serów.

Kotlet rybny mielony to obok kotletów warzywnych kolejny przykład udanego dietetycznego kotleta bez udziału mięsa. Warto także zwrócić uwagę na kotlety jaglane i gryczane, w których obok kaszy nie powinno zabraknąć ziół i przypraw takich jak: kolendra, bazylia, oregano, kurkuma, papryka, curry.

Kotlety z jajek, kotleciki makaronowo-serowe, kotlety z pieczarek i ryżu, kotlety z wędzonego twarogu to równie smaczne, efektowne i warte przyrządzenia kotlety w wersji fit.