Risotto z suszonymi grzybami

4.41 (215 ocen)

To pomysł na obiad bez mięsa. Taka potrawa będzie się też super prezentowała się na wigilijnym stole.

Składniki:

  • • 150g ryżu arborio (do risotto),
    • Garść suszonych grzybów (25g),
    • 1 cebula,
    • 1/3 szklanki wina białego wytrawnego,
    • 2 szklanki bulionu warzywnego ( część bulionu zastąp wodą z moczenia grzybów),
    • 2 łyżki parmezanu,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 łyżka oleju,
    • Natka pietruszki,
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (215 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z suszonymi grzybami 1. Grzyby opłucz i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w paski, a wodę z moczenia grzybów zachowaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
    Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij ją.
  • Risotto z suszonymi grzybami 2. Wówczas dodaj ryż. Smaż razem kilka minut aż ziarnka ryżu staną się szkliste. Często mieszaj. Wówczas dodaj suszone grzyby i wymieszaj. Wlej wino i smaż do momentu aż widno odparuję.
  • Risotto z suszonymi grzybami 3. Wlej chochlę wody pozostałej z moczenia grzybów i smaż pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie wodę. Wówczas dolej kolejną chochlę. Postępuj tak aż ryż zmięknie (około 15-20 minut). Gdy skończy się woda z moczenia grzybów to podlewaj bulionem warzywnym. W między czasie dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  • Risotto z suszonymi grzybami 4. Gdy ryż będzie już miękki dodaj masło i zdejmij potrawę z ognia, wymieszaj. Ryż przykryj i zostaw na 2-3 minuty żeby jeszcze doszedł. Wówczas rozłóż go na talerze, a każdą porcję posyp tartym parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ryż Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować