REKLAMA

Risotto z suszonymi grzybami

wyświetlono: 8046 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To pomysł na obiad bez mięsa. Taka potrawa będzie się też super prezentowała się na wigilijnym stole.

opublikowany: 29.11.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • • 150g ryżu arborio (do risotto),
    • Garść suszonych grzybów (25g),
    • 1 cebula,
    • 1/3 szklanki wina białego wytrawnego,
    • 2 szklanki bulionu warzywnego ( część bulionu zastąp wodą z moczenia grzybów),
    • 2 łyżki parmezanu,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 łyżka oleju,
    • Natka pietruszki,
    • Sól,
    • pieprz
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Jak zrobić Risotto z suszonymi grzybami?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z suszonymi grzybami 1. Grzyby opłucz i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w paski, a wodę z moczenia grzybów zachowaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
    Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij ją.
  • Risotto z suszonymi grzybami 2. Wówczas dodaj ryż. Smaż razem kilka minut aż ziarnka ryżu staną się szkliste. Często mieszaj. Wówczas dodaj suszone grzyby i wymieszaj. Wlej wino i smaż do momentu aż widno odparuję.
  • Risotto z suszonymi grzybami 3. Wlej chochlę wody pozostałej z moczenia grzybów i smaż pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie wodę. Wówczas dolej kolejną chochlę. Postępuj tak aż ryż zmięknie (około 15-20 minut). Gdy skończy się woda z moczenia grzybów to podlewaj bulionem warzywnym. W między czasie dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  • Risotto z suszonymi grzybami 4. Gdy ryż będzie już miękki dodaj masło i zdejmij potrawę z ognia, wymieszaj. Ryż przykryj i zostaw na 2-3 minuty żeby jeszcze doszedł. Wówczas rozłóż go na talerze, a każdą porcję posyp tartym parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Di bloguje IMG_20200520_121554b

Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem

Risotto to klasyczna włoska potrawa.

kategoria: Dania główne risotto opublikowany: 14.11.2015 | wyświetlono: 6246 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Iwona75 Iwona75

Risotto z suszonymi grzybami

Kremowe i kleiste jak przystało na włoskie risotto, ale z polskimi suszonymi grzybami.

kategoria: Dania główne wina risotto opublikowany: 07.12.2013 | wyświetlono: 4460 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE