Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby opłucz i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w paski, a wodę z moczenia grzybów zachowaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij ją.
2.Wówczas dodaj ryż. Smaż razem kilka minut aż ziarnka ryżu staną się szkliste. Często mieszaj. Wówczas dodaj suszone grzyby i wymieszaj. Wlej wino i smaż do momentu aż widno odparuję.
3.Wlej chochlę wody pozostałej z moczenia grzybów i smaż pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie wodę. Wówczas dolej kolejną chochlę. Postępuj tak aż ryż zmięknie (około 15-20 minut). Gdy skończy się woda z moczenia grzybów to podlewaj bulionem warzywnym. W między czasie dodaj szczyptę soli i pieprzu.
4.Gdy ryż będzie już miękki dodaj masło i zdejmij potrawę z ognia, wymieszaj. Ryż przykryj i zostaw na 2-3 minuty żeby jeszcze doszedł. Wówczas rozłóż go na talerze, a każdą porcję posyp tartym parmezanem
Komentarze