Klasyczna lazania z mięsem mielonym

  • wyświetlono: 223286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Lazania - lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z mięsem mielonym z sosem pomidorowym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu.

Goszka
  • 60min

Składniki

Składniki na dużą blaszkę:
• 1 opakowanie płatów lazanii
• 300 g sera żółtego w kostce
Sos pomidorowy mięsny
• 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
• 2 puszki krojonych pomidorów
• 1 cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 3 łyżki oleju
Sos beszamelowy
• 1 litr mleka
• 200 g masła
• 3 łyżki mąki pszennej
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

  • 1. Sos pomidorowy mięsny
    • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    • Dorzucić mięso i całość podsmażyć.
    • Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody.
  • 2. Sos beszamelowy
    • Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką.
    • Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
    • Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
  • 3. Składanie lazanii
    • Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego.
    • Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii.
    • Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego.
    • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym.
    • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.

Porady

Lazania nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu.najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej i jest bardzo podzielna. I jeszcze praktyczna rada - płaty przekładamy gorącymi sosami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatalasagnemielone mięsoLazaniaSOS BESZAMELOWYdanie włoskieprzepis na lazanię
 

Komentarze

Podobne przepisy

Spaghetti z mięsem mielonym

Dodane przez: Adrian G

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym można...

Cannelloni z mięsem mielonym.

Dodane przez: gogusia

Cannelloni z mięsem mielonym.

Danie obiadowe-zwyczajne z ulubionymi...

Ratatouille z mięsem mielonym

Dodane przez: MonaLiza

Ratatouille z mięsem mielonym

Słynny francuski gulasz w tym wydaniu...

Młoda kapusta z mielonym mięsem

Dodane przez: kasiac

Młoda kapusta z mięsem mielonym

Danie z przewagą młodej kapusty,...

image-0puqrmu

Dodane przez: natalia2004

cannelloni z mięsem mielonym

Sycąca włoska zapiekanka

Dodane przez: nadzia87

Leczo z mięsem mielonym

Pyszne do makaronów, ryżu albo...