Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie opłukać, moczyć kilka godzin w wodzie. Ugotować potem w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne.
2.Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć dymkę (bez szczypioru) i posiekany czosnek.
3.Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go podgrzanym uprzednio winem i wymieszać. Jeśli wlejemy zimne wino – ryż się zahartuje i risotto się nie uda. Mieszamy na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia.
4.W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu i dosłownie lekko „pykał”. Jeżeli chcemy wykorzystać wywar z grzybów to również on musi być gorący. Na taką porcję ryżu-200 g użyłam 800 ml bulionu i 250 ml wywaru z grzybów. Ale te proporcje mogą się zmieniać i zawsze lepiej przygotować więcej bulionu.
5.Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Cały proces gotowania risotto trwa ok. 25-30 minut na bardzo małym ogniu. Ryż powinien być miękki i mieć kleistą konsystencję.
6.Grzyby pokroić i podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem, krótko przed koncem gotowania dodać do risotta.
7.Na koniec dokładamy łyżkę masła i starty parmezan (parę płatków pozostawić do dekoracji), mieszamy, gasimy płomień i czekamy trzy minuty aż składniki dobrze się skleją.
Porady
Do potrawy nadają się mieszane grzyby np. borowiki, rydze, podgrzybki czy grzyby mun.
Komentarze