Risotto z suszonymi grzybami

  • wyświetlono: 4275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Kremowe i kleiste jak przystało na włoskie risotto, ale z polskimi suszonymi grzybami.

Iwona75
  • 30min

Składniki

200 g ryżu arborio
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
10 g suszonych grzybów
1 l bulionu
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g parmezanu
do smaku sól i pieprz
1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z suszonymi grzybami

  • 1. Grzyby dokładnie opłukać, moczyć kilka godzin w wodzie. Ugotować potem w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne.
  • 2. Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć dymkę (bez szczypioru) i posiekany czosnek.
  • 3. Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go podgrzanym uprzednio winem i wymieszać. Jeśli wlejemy zimne wino – ryż się zahartuje i risotto się nie uda. Mieszamy na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia.
  • 4. W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu i dosłownie lekko „pykał”. Jeżeli chcemy wykorzystać wywar z grzybów to również on musi być gorący. Na taką porcję ryżu-200 g użyłam 800 ml bulionu i 250 ml wywaru z grzybów. Ale te proporcje mogą się zmieniać i zawsze lepiej przygotować więcej bulionu.
  • 5. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Cały proces gotowania risotto trwa ok. 25-30 minut na bardzo małym ogniu. Ryż powinien być miękki i mieć kleistą konsystencję.
  • 6. Grzyby pokroić i podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem, krótko przed koncem gotowania dodać do risotta.
  • 7. Na koniec dokładamy łyżkę masła i starty parmezan (parę płatków pozostawić do dekoracji), mieszamy, gasimy płomień i czekamy trzy minuty aż składniki dobrze się skleją.

Porady

Do potrawy nadają się mieszane grzyby np. borowiki, rydze, podgrzybki czy grzyby mun.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatasuszone grzybyparmezanrisottowino

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z grzybami

Dodane przez: Goszka

Risotto z grzybami

Risotto o zapachu i smaku leśnych...

Risotto z leśnymi grzybami

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Risotto z leśnymi grzybami

Przepis Babci Stefci z Bieszczad...

risotto z grzybami leśnymi

Dodane przez: alaaa

Risotto z grzybami leśnymi

Risotto pachnące grzybkami leśnymi,...

risotto z grzybami leśnymi

Dodane przez: Neblina36

Kremowe risotto z grzybami i parmezanem

Wyjątkowo kremowe risotto o niezwykłym...

Risotto z grzybami leśnymi

Dodane przez: martynia6

Risotto z grzybami leśnymi

Popularna włoska potrawa z aromatycznymi...

Dodane przez: KingaM4444

Risotto z suszonymi grzybami

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE