Risotto z suszonymi grzybami

4.99 (193 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kremowe i kleiste jak przystało na włoskie risotto, ale z polskimi suszonymi grzybami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    3 cebulki dymki
    10 g suszonych grzybów
    1 l bulionu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    20 g parmezanu
    do smaku sól i pieprz
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie opłukać, moczyć kilka godzin w wodzie. Ugotować potem w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne.
  • 2. Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć dymkę (bez szczypioru) i posiekany czosnek.
  • 3. Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go podgrzanym uprzednio winem i wymieszać. Jeśli wlejemy zimne wino – ryż się zahartuje i risotto się nie uda. Mieszamy na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia.
  • 4. W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu i dosłownie lekko „pykał”. Jeżeli chcemy wykorzystać wywar z grzybów to również on musi być gorący. Na taką porcję ryżu-200 g użyłam 800 ml bulionu i 250 ml wywaru z grzybów. Ale te proporcje mogą się zmieniać i zawsze lepiej przygotować więcej bulionu.
  • 5. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Cały proces gotowania risotto trwa ok. 25-30 minut na bardzo małym ogniu. Ryż powinien być miękki i mieć kleistą konsystencję.
  • 6. Grzyby pokroić i podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem, krótko przed koncem gotowania dodać do risotta.
  • 7. Na koniec dokładamy łyżkę masła i starty parmezan (parę płatków pozostawić do dekoracji), mieszamy, gasimy płomień i czekamy trzy minuty aż składniki dobrze się skleją.

Porady

Do potrawy nadają się mieszane grzyby np. borowiki, rydze, podgrzybki czy grzyby mun.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Suszone grzyby Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować