Pierogi z serem i batatami z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Twaróg rozgnieć dobrze widelcem lub zmiel w maszynce. Batata obierz i pokrój w kostkę. Przełóż go do garnka i zalej wodą tak, aby wystawała 1 cm ponad poziom batata. Ugotuj go do miękkości (około 20 minut). Odcedź go na sitku i ostudź. Następnie odciśnij go przez gazę, aby pozbyć się wody. Miąższ z batata przełóż do miski i ewentualnie rozgnieć widelcem.
Pomarańcze sparz i zetrzyj z niej skórkę.
W misce umieść wszystkie składniki i wymieszaj do połączenia.
2.CIASTO: Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i stopniowo dodawaj letniej wody. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię i daj mu odpocząć pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Postępuj tak aż do wykończenia farszu.
3.Pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie. Gotuj je około 1 minuty od wypłynięcia.
Komentarze