Pierogi z serem i batatami z nutą pomarańczy

4.99 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 6 osób

Batata można jeść na słodko i na wytrawnie. Ja podałam go w pierogach, dodałam mnóstwo korzennych przypraw. Wyszły pyszne.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 500g mąki,
    • 2 łyżki oleju,
    • Letnia woda (około 1 szklanki),
    • NADZIENIE:
    • 300g twarogu półtłustego,
    • 1 duży batat (około 450g) lub 330g puree z batata,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 łyżki miodu,
    • ½ łyżeczki cynamonu,
    • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • 1/3 łyżeczki imbiru,
    • Szczypta kardamonu,
    • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego,
    • Skórka starta z 1 pomarańczy,
Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i batatami z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. NADZIENIE: Twaróg rozgnieć dobrze widelcem lub zmiel w maszynce. Batata obierz i pokrój w kostkę. Przełóż go do garnka i zalej wodą tak, aby wystawała 1 cm ponad poziom batata. Ugotuj go do miękkości (około 20 minut). Odcedź go na sitku i ostudź. Następnie odciśnij go przez gazę, aby pozbyć się wody. Miąższ z batata przełóż do miski i ewentualnie rozgnieć widelcem.
    Pomarańcze sparz i zetrzyj z niej skórkę.
    W misce umieść wszystkie składniki i wymieszaj do połączenia.
  • 2 2. CIASTO: Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i stopniowo dodawaj letniej wody. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię i daj mu odpocząć pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Postępuj tak aż do wykończenia farszu.
  • 3 3. Pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie. Gotuj je około 1 minuty od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Ziemniaki Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować