Sposoby na moczenie grzybów generalnie są dwa. Moczymy je albo w wodzie, albo w mleku. Zanim jednak przystąpimy do działania, należy wybrać odpowiedni rodzaj grzybów. Najpopularniejsze są borowiki oraz podgrzybki i te grzyby najczęściej dodaje się do świątecznej kapusty z grzybami, jako farsz do uszek czy składnik śledzi gajowego.

 

Moczenie grzybów w wodzie

Grzyby szybko myjemy w letniej wodzie, przekładamy je do garnka, zalewamy letnią wodą, by przykryła grzyby i moczymy przez kilka godzin, by zmiękły i napęczniały.

Wodę, w której moczyły się suszone grzyby, przecedzamy, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń – drobinek piasku czy resztek leśnej ściółki. Przelewamy ją do garnka, dodajemy miękkie grzyby i gotujemy.

Moczenie grzybów w mleku

Zalanie grzybów mlekiem to sposób z kuchni staropolskiej, niektóre przepisy mówią też, że mleko należy delikatnie osolić. Grzyby suszone moczymy przez 4-5 godzin, dzięki temu będą aromatyczne i smakować będą jak świeże. Po wymoczeniu grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie.

 

Gotowanie grzybów suszonych

Kiedy moczenie grzybów, czy to w wodzie, czy w mleku, już za nami, pora je ugotować. Aby zmiękły potrzebują trochę czasu, można je więc przygotować z wyprzedzeniem. Ile gotować grzyby suszone? Zazwyczaj, gotuje się je przez około godzinę, półtorej na niedużym ogniu. Kiedy grzyby zmiękną, należy odcedzić je i ostudzić. Potem można pokroić je w paseczki i dodać na przykład do kapusty.

Co zrobić z wodą z gotowania grzybów? W żadnym wypadku nie należy jej wylewać! To bardzo esencjonalny wywar, który posłużyć nam może jako dodatek do baza do zupy grzybowej czy sosu do pieczeni i mięs. Jeśli akurat nie mamy pomysłu na jego wykorzystanie, ostudzony płyn można zamrozić i wykorzystać później.

 

Ile czasu gotować grzyby

Jeśli chodzi o grzyby, gotowanie zależy do tego, czy wybieramy te suszone, czy korzystamy ze świeżych. W przypadku tych pierwszych, pamiętajmy, że punktem wyjścia jest wcześniejsze moczenie grzybów. Inaczej gotowanie ich zajmie dużo dłużej, a i tak grzyby mogą miejscami pozostać twarde. Jednocześnie pamiętajmy - im dłużej grzyby gotujemy, tym więcej ich smaku wypłukujemy.

Jak długo gotować grzyby suszone? Namoczone grzyby zostawiamy w wodzie, w której się moczyły, jednak warto przecedzić ją przez drobne sito, by pozbyć się ewentualnych drobinek piasku czy innych zanieczyszczeń. Grzyby gotujemy na małym ogniu przez około 30-45 minut, do miękkości. W trakcie gotowania zdejmujemy pianę, która pojawi się na powierzchni wody.