Sernik marcepanowy

4.48 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

To sernik dla wielbicieli marcepanu i smaków migdałowych. Jest prosty do przygotowania, kremowy, ciężki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 50g płatków migdałowych,
    • 150g herbatników,
    • 80g masła,
    • MASA SEROWA:
    • 1kg zmielonego trzykrotnie sera,
    • 150ml śmietany 36%,
    • 100g marcepanu,
    • 4 jajka,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
    • POLEWA:
    • 150g marcepanu,
    • 100ml śmietany 36%,
    • DODATKOWO:
    • Garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Herbatniki i płatki migdałowe zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuść i wymieszaj ze zmielonymi składnikami. Taką masą ciasteczkową wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 24cm. Odstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misce umieść ser, cukier, śmietanę i starty na tarce marcepan. Zmiksuj mikserem do połączenia. Dodawaj po jednym jajku i miksuj chwilkę po każdym dodaniu. Na końcu dodaj obie mąki i zmiksuj. Masę serową przelej do tortownicy. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Na dnie piekarnika umieść naczynie z gorącą wodą. Sernik piecz około 70 minut. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie polej go polewą i schowaj do lodówki na całą noc.
    Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i posyp nimi sernik tuż przez podaniem.
    POLEWA: Umieść w rondelku marcepan i śmietanę. Podgrzewaj je razem ciągle mieszając aż marcepan się rozpuści i powstanie jednolita kremowa polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować