Sernik marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Herbatniki i płatki migdałowe zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuść i wymieszaj ze zmielonymi składnikami. Taką masą ciasteczkową wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 24cm. Odstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieść ser, cukier, śmietanę i starty na tarce marcepan. Zmiksuj mikserem do połączenia. Dodawaj po jednym jajku i miksuj chwilkę po każdym dodaniu. Na końcu dodaj obie mąki i zmiksuj. Masę serową przelej do tortownicy. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Na dnie piekarnika umieść naczynie z gorącą wodą. Sernik piecz około 70 minut. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie polej go polewą i schowaj do lodówki na całą noc.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i posyp nimi sernik tuż przez podaniem.
POLEWA: Umieść w rondelku marcepan i śmietanę. Podgrzewaj je razem ciągle mieszając aż marcepan się rozpuści i powstanie jednolita kremowa polewa.
Komentarze