Dyniowe risotto z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował risotta, powinien to natychmiast zmienić. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie. Jesienią polecam dyniowe z nutą suszonych grzybów. Coś pysznego:)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 200 gram ryżu arborio,
    • 100 ml białego wina,
    • 250 gram dyni (waga po obraniu),
    • 2 garście suszonych grzybów,
    • 0,5 szklanki startego parmezanu,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Ok 1 litr bulionu drobiowego,
    • Tymianek do smaku,
    • Sól, pieprz, papryka do smaku,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie grzybów 1. Dzień przed gotowanie risotta (najlepiej wieczorem) grzyby zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na noc.
  • krojenie grzybów 2. Następnego dnia odsączamy je z wody i kroimy na mniejsze części.
  • smażenie 3. Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy do niej grzyby , pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz ryż. Całość przysmażamy razem około 1-2 minuty, a następnie podlewamy winem. Gdy wino się zredukuje danie podlewamy stopniowo bulionem. Co jakiś czas mieszamy je i doprawiamy do smaku.
  • dodanie pietruszki i sera 4. Gdy ryż przestanie już wchłaniać płyn dodajemy do całości parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy do połącznia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować