Jeśli ktoś jeszcze nie próbował risotta, powinien to natychmiast zmienić. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie. Jesienią polecam dyniowe z nutą suszonych grzybów. Coś pysznego:)
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
• 200 gram ryżu arborio,
• 100 ml białego wina,
• 250 gram dyni (waga po obraniu),
• 2 garście suszonych grzybów,
• 0,5 szklanki startego parmezanu,
• Pęczek natki pietruszki,
• Ok 1 litr bulionu drobiowego,
• Tymianek do smaku,
• Sól, pieprz, papryka do smaku,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• Olej
Dyniowe risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed gotowanie risotta (najlepiej wieczorem) grzyby zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na noc.
2.Następnego dnia odsączamy je z wody i kroimy na mniejsze części.
3.Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy do niej grzyby , pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz ryż. Całość przysmażamy razem około 1-2 minuty, a następnie podlewamy winem. Gdy wino się zredukuje danie podlewamy stopniowo bulionem. Co jakiś czas mieszamy je i doprawiamy do smaku.
4.Gdy ryż przestanie już wchłaniać płyn dodajemy do całości parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy do połącznia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowe.
Komentarze