Pierś z kurczaka z pieczarkami, papryką i ryżem

4.51 (184 ocen)

  • 20 min

Kolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje.Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :)

  • 20 min

Składniki:

  • - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr )
    - duża pojedyncza pierś z kurczaka
    - pieczarki ( ok.30 dkg.)
    - pół czerwonej papryki
    - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy,
    - śmietana 12%
    - mąka ok. 3 łyżki
    - olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Pierś z kurczaka z pieczarkami, papryką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki.
    Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam na nim do lekkiego zrumienienia pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka i odparuje całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką i sosem sojowym. Wlewam śmietanę pomieszana z wodą i mąką. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 3 minuty.
    Na talerze rozkładam porcje gotowanego ryżu, polewam przygotowanym sosem ( gulaszem ).
    Gotowe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Ryż Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować