Tiramisu w pucharkach

4.15 (258 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao. I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 12 podłużnych biszkoptów
    2 duże jajka
    250g sera mascarpone
    3 łyżki cukru
    100ml mocnej kawy
    20ml amaretto
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.15 (258 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować pół litra wody. Jajka włożyć do gorącej wody na 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z mascarpone. Jedno białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej.
    Amaretto wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczać w kawie i układać w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy). Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".
    Tiramisu przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem oprószyć kakao.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować