Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Herbatniki zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuść i wymieszaj ze zmielonymi ciastkami. Taką masą ciasteczkową wyłóż spód i tortownicy o średnicy 22cm. Odstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieść ser i cukier. Zmiksuj mikserem do połączenia. Dodawaj po jednym jajku i miksuj chwilkę po każdym dodaniu.
3.Na końcu dodaj banany zblendowane z sokiem z cytryny. Masę serową przelej do tortownicy.
4.Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Na półce piekarnika umieść większe naczynie. Włóż do niego tortownicę i nalej gorącej wody (do połowy wysokości tortownicy). Sernik piecz około 70 minut. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie polej go polewą i schowaj do lodówki na całą noc.
5.POLEWA: Umieść w rondelku masę kajmakową i mleko. Podgrzewaj je razem ciągle mieszając na wolnym ogniu aż powstanie jednolita kremowa, płynna polewa. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj do połączenia. Polewą polej wystudzony sernik.
Przed podaniem sernik udekoruj plasterkami bananów.
Komentarze