mariwanna

mariwanna

O mnie:

Gotowanie to niekończąca się przygoda w kuchni:) lubię eksperymentować, poznawać nowe smaki.Każda nowa potrawa jest dla mnie wyzwaniem, dokładam wszystkich sił, by efekt nie zawiódł. Przy serwowaniu potraw trzymam się zasady, że jedzenie powinno cieszyć oczy i podniebienie. Wolę dania z przewagą warzyw i owoców.

Liczba punktów za aktywność
299
Liczba obserwujących
6

Wyślij wiadomość
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
Użytkownik mariwanna w dniu 27.05.2017 10:32 opublikował przepis :

Syrniki bananowe z masłem orzechowym

Serniczki z patelni albo inaczej rosyjskie syrniki to niewielkie placuszki z twarogu. Ja do wersji klasycznej dodałam banan, dzięki czemu serniki zyskały ciekawy smak.

Sałatka z laminarią i jajkiem
Użytkownik mariwanna w dniu 19.05.2017 19:14 opublikował przepis :

Sałatka z laminarią i jajkiem

Laminaria (inaczej listownica) to rodzaj glonów, wiele z ich rodzajów są jadalne. Znam je pod nazwą morska kapusta. Marynowana listownica świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek. U mnie zagościła na stole w postaci sałatki z marchewką, szczypiorkiem i jajkiem.

Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem
Użytkownik mariwanna w dniu 17.05.2017 15:04 opublikował przepis :

Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem

Jogurtowe ciasto w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru.

Koktajl bananowo-owsiany
Użytkownik mariwanna w dniu 17.05.2017 15:01 opublikował przepis :

Koktajl bananowo-owsiany

koktajl z bananów i płatków owsianych na śniadanie. Kilka chwil - i gotowe.

Masło orzechowe (arachidowe)
Użytkownik mariwanna w dniu 17.05.2017 14:57 opublikował przepis :

Masło orzechowe (arachidowe)

zrobienie domowego masła orzechowego jest prostsze, niż myślałam, a masło smakuje rewelacyjnie. No i wiem, co jem;)

Omlet z groszkiem i szynką
Użytkownik mariwanna w dniu 16.05.2017 18:25 opublikował przepis :

Omlet z groszkiem i szynką

Klasyczny omlet składa się z roztrzepanych dokładnie jajek i mleka lub śmietanki, masę wylewa się na patelnię i smaży kilka minut, aż się zetnie. Do omletu można dodać ulubione dodatki, jak np. ser, pomidory, wędlinę - wykłada się je na usmażony omlet, a następnie składa się go na pół, przykrywając dodatki.

Tortilla de patatas
Użytkownik mariwanna w dniu 17.03.2017 15:17 opublikował przepis :

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas to chyba najbardziej znane danie kuchni hiszpańskiej.