Truskawkowa panna cotta

4.88 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszny i efektowny deser. Idealny na upalne dni.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (na ok. 5-6 porcji):
    Panna cotta:
    350 ml śmietany 30%
    150 ml mleka 3,2%
    3 łyżki cukru
    1 laska wanilii
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    Mus truskawkowy:
    600 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    150 ml wrzącej wody
    Dodatkowo:
    150 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżka startej gorzkiej czekolady
    świeżo liski mięty truskawkowej (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.88 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy

Truskawkowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Panna cotta: Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka miąższu i dodać do śmietany i mleka. Wrzucić pozostały strąk wanilii. Całość podgrzać cały czas mieszając. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Ze śmietany usunąć strąk wanilii i dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Panna cottę wystudzić i przelać (w równych porcjach) do szklanek lub kieliszków mniej więcej do 1/2 wysokości. Włożyć do lodówki "pod skosem" do stężenia.
  • 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Przestudzoną galaretkę połączyć z musem truskawkowym. Mus przelać na zastygniętą panną cottę. Ponowie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną, startą czekoladą i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mleko Śmietana Truskawki Wanilia

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować