Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

  • wyświetlono: 19194 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Risotto przygotowujemy ze specjalnego rodzaju ryżu arborio. Przygotowujemy je najpierw przez podsmażenie ryżu aż stanie się szklisty. Wówczas podlewamy go stopniowo bulionem, gdy poprzednia porcja bulionu zostanie wchłonięta. Proponuję jego jesienną wersję – z papryką i cukinią.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 40min

Składniki

200g ryżu do risotto (ryża arborio),
500g piersi z kurczaka,
2 mniejsze papryki lub 1 duża (około 240g),
1 średnia cukinia (250g),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
½ szklanki białego wytrawnego wina,
Około 3-3,5 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
Sól,
Pieprz,
Olej i masło do smażenia,
2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
½ łyżeczki kurkumy,
2 łyżki parmezanu.

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

  • 1. Paprykę i cukinię płuczemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją razem z cukinią w kostkę 2cm. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).
    Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.
    Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Ewentualnie dodajemy 1 łyżkę masła.
    Kolejno wsypujemy ryż i chwilę go smażymy często mieszając, do momentu aż ziarna ryżu staną się szkliste. Wtedy dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę, mieszamy i smażymy razem 30 sekund. Wlewamy wino. Gotujemy do momentu aż wino odparuję.
    Następnie całość zalewamy chochlą gorącego bulionu tak, aby bulion zakrył ryż cienką warstwą. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę bulionu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Po 5 minutach gotowania dodajemy paprykę, cukinię i kurczaka. Danie gotujemy do miękkości ryżu.
    Gdy risotto będzie gotowe dodajemy do niego 1 łyżkę masła (opcjonalnie) i 1 łyżkę parmezanu. Mieszamy i odstawiamy na 1 minutę.
    Następnie danie podajemy posypane resztą sera.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżKurczaklatopaprykaCukiniakolacjaobiadrisotto

Komentarze

Podobne przepisy

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

Dodane przez: Bernadetta

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

Moja wersja tradycyjnej włoskiej...

risotto z krewetkami

Dodane przez: Aleksandra J

Risotto z krewetkami i cukinią

Uwielbiam risotto za jego jedwabistą...

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Risotto z kurczakiem i warzywami

To smaczny i kolorowy obiad. Jeśli...

Risotto z warzywami i kurczakiem

Dodane przez: Ola1984

Risotto z warzywami i kurczakiem

Risotto z warzywami i kurczakiem...

Nóżki kurczaka z cukinią i papryką

Dodane przez: Kloruś

Nóżki kurczaka z cukinią i papryką

Miękkie i soczyste nóżki kurczaka...

Risotto z tuńczykiem i cukinią

Dodane przez: lukasz_albinski

Risotto z tuńczykiem i cukinią

Kiedy pierwszy raz przygotowałem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE