Prosty murzynek w wersji bezglutenowej

2.57 (21 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza wersja to wariacja na temat właśnie tego wypieku. Jest to wersja bezglutenowa. W smaku i aromacie nie różni się od domowej, znanej nam z dzieciństwa wersji. Tak naprawdę, aby przygotować taki wypiek, nie potrzeba dużo czasu. Użycie mąk bezglutenowych nie powoduje utraty smaku. Doskonały wypiek na letnie popołudnie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej bezglutenowej

    150 g masła bez laktozy
    150 g cukru
    100 g czekolady mlecznej wegańskiej
    30 g kakao
    30 g cukru waniliowego
    10 g proszku do pieczenia bezglutenowego
    4 jajka
Wystaw ocenę:

2.57 (21 ocen)

Prosty murzynek w wersji bezglutenowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić wraz z cukrem. Dodajemy kakao. Mieszamy. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzony tłuszcz. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Jajka Mąka bezglutenowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować